<< Love YoU guYs >>

Thursday, March 3, 2011

~..Al-kisah VisIt to GerMany..PART 1~

Helllo u ol......jaja ni sambil menaip sambil pegang tisu tau...sedey !! KIKKI..bukan nanges ek tp selsema lor...duk kesat2 hidung, ni semua gara2 rizqi la, dia yg kene selsema dulu now dah berjangkit kat maknya pulak Well, tue perkara normal la kan...lumrah kehidupan seorg ibu. Now ni jaja nak citer skit psal jaja nyer exp pergi ke germany last year, bulan 12. Time winter tu u olll, giler sejuk x hengat. Kalau dipikirkan2 balik time tue....mmg x sanggup dah nak pergi oversea lg time winter. Sejuk hingga ke tulang, phewww..

Ok...part 1 - preparation

Once dah fixed tarikh nak pergi germany tue...first sekali jaja cek wheather dia kat internet, sambil tu jaja tanya jugak dengan jaja nyr supplier, diorg kata kat german skrg tgh winter, banyak salji and very cold. So dgr je mcm tue, harusla jaja cuak. Bukan apa, kalau nak tahu, jaja ni dtg dr keluarga sederhana jek. Travel pon takat dalam Malaysia je n never in my life naik Flight. NEVER. So bayangkan la, first time naik flight terus g german yg beribu2 batu jauhnya. But, lucky that my hubby ikut sekali...^_^ . Dia dah biasa travel jauh2 so diala yg jadik peneman jaja atas filight , SELAMAT !!

so kalau sape2 nak g overseas time2 winter tue...jaja suggest korg tgk la list2 kat bawah ni., ni antara barang2 yg jaja rasa perlu n mmg digunakan time kat sana :

a) baju sejuk (lapisan luar-coat, trench coats) - yg ni kalau boleh belilah yg tebal skit and material drpd wool...wool ni mmg sgt berguna untuk panaskan badan time sejuk..pastu kalis air sbb kalau tgh snow, kene baju mmg basah..hehe.

b) baju sejuk (lapisan dalam mcm t-shirt tue) - yg ni pon kalau boleh beli jenis wool jugak..kalau rasa x mampu beli wool sbb biasanya baju dr wool ni mahal, korg pakai jelah 2,3 lapis baju kat dalam coat tue, membantu jugak...pastu kat oversea baju2 sejuk diorg lg murah so kalau tahan pakai je baju biasa2 tue..dah sampai korg sopink sakan la kan..:)

c) long john  - yg ni mmg digalakkan beli, mmg sesuai utk winter...kalau kat kedai biasanya long john ni ade dua jenis, cotton ngan wool...cam biasala yg wool punya mmg mahal, dalam 180 ++ tp u ol xkan menyesal beli ni....sgt selesa n badan akan rasa warm je sepanjang masa....
c) seluar  - time winter kalau boleh pakailah jeans...tahan skit rasanya n korg boleh pakai sehelai lg seluar kat dalam just nak bg lebih selesa bila kita jalan2 dalam suasana sejuk..especially time angin lalu..adesss...ketaq lutut !!

d) Kasut  - haa....yg ni penting sgt okey, kasut belila yg tapak tebal...kalau pijak snow kasut x basah..seyes u ol...jaja tersilap beli kasut biasa2 jek...time kat sana mmg la seksa..sejuk sampai tahap tapak kaki dah kebas2 dibuatnya...biasala first timer, kita x tahu nak expect cemana kan keadaan kat sana. Dah sampai baru la tau so redah sajela...hihihi. 

e) mafla - haaa...yg ni nampak je cam x penting, sebenarnya mafla ni sgt membantu tau wime winter. Bila dah sejuk ni, kita pakai baju sejuk je, badan je cover kan...muka dok kene angin sepoi2 bahasa, pastu mulala sang hingus meleleh kuar..hihihi. So mafla ni kita ikat kemas2 kat leheer (jangan sampai tercekik yang oiii)..so dapat la cover skit bahagian leher and mulut tue kan, selesa la skit. Walaupon pakai tudung, x cukup. Kene jugak pakai mafla...baru la complete !!

f) snow cap - yg ni biasa lelaki la kene pakai, kalau x kebas telinga dek oiiii...mau tercabut telinga tue kang..HIHI. Kalau pempuan  biasanya kita kan pakai tudung, so ok la. Ade cover kepala jugak, kalau yg free hair tue...pakai snow cap la yek!


g) Barang2 dalaman - anak2 yg kecik2 tue...yg ni depends la, sape rasa nak pakai yg pakai buang pon boleh, sape nak bawak banyak2 pon boleh, kalau nak bawak skit pon xde hal..Cam jaja kan, jaja basuh2 pastu letak atas heater...kuar hotel g jalan2 , balik dah kering. Jimat kan...x yah bawak banyak2 pastu penuhkan bag.


h) baju salin / tido - yg ni pon atas korg la but ikut pada exp jaja kat german ari tue, baju x pakai banyak pon sbb time winter kita x berpeluh pon..kiranya satu baju tue boleh recycle guna untuk 2-3 hari...seyes x masam ketiak pon..hahahahaha  ^_^

i) Stokin - yg ni jangan lupa..kalau lupa jari korg kene frost..kikiki...sock kalau boleh bawak 2-3 pasang la, kalau dah masam boleh tukar kan...lg satu kalau sejuk sgt boleh pakai 2 lapis..x gitu??

j) barang cosmetic- yg ni atas korg la nak bawak apa, cuma yg penting sekali kene bawak, losyen (cuaca sejuk so kulit kering) plembap muka and bibir. Kalau bibir pecah sakit + huduh plak kan..so better pakai even lelaki pon pakai tau...(korg jangan la pakai yg color merah plak..) perfume pon boleh bawak tp letak dalam luggage bag yg besar tue, tp kalau nak letak dalam beg yg nak di bawa masuk ke dalam flight, pastikkan perfume tue botol kecik cam perfume bodyshop tue, kompem lepas...(jaja dah buat....lepas jek).

k) ubat-ubatan - yg ni korg bawak ubat2 yg basic la mcm panadol, ubat cirit birit (mana tahu salah makan kan, kita kan pergi tmpt org), minyak angin cap kapak, ubat tahan muntah ke (kot mabuk dalam flight), pastu yoko2 ke untuk sakit2 badan..

l) makanan - yg ni SANGAT PENTING !!! Kat oversea ni most of the food kita sebagai muslim x boleh nak makan...most of them ade itu lemak  B_ _ _ lorrr. Masa jaja pergi sana, jaja bawak MAGGIE cup tu, yg bungkus pon bawak jugak (hari tue jaja bawak skit je, x cukup so kalau rasa nak g banyak hari, bawakla banyak k), roti (amek yg expired dia lambat lg nak habis), jem, biskut, wafer, coklat bar, milo 3-in, cereal kotak kecik2 tue, nescafe 3-1. Kalau korg rasa nak bawak serunding ke apa, boleh jugak...jangan bawak belacan, budu tempoyak sudahhhh....

m)documents - passport la, jangan lupa. passport xde jangan mimpi yek nak g mana2--duk malaysia sudahhhh. Di samping itu, pastikan nama anda blom kene blacklist ngan PTPTN yek...kalau dah kene, sedar2 la diri tue..mmg x boleh nak g mana dah..hehe...pastu tiket flight, schedule korg kat sana...semua tue jangan lupa tau. 

jaja rasa that 'all for today...dah panjang lebor giler dah ni..kalau tambah lg, ade yg tersenguk2 baca ni kan...dah jadik karangan kot, bukan tips lg dah...aiyakkk..so nnt kan citer jaja untuk Part II nnt yek...adiosss..

No comments:

Related Posts with Thumbnails
Voting