<< Love YoU guYs >>

Monday, May 24, 2010

::: ULSER oH ULSER :::

adoi....mulut ade ulser huhuhuhu...ulser ni betul2 dekat tepi gigi belakang so kalau i bercakap gigi belakang tuh cam  terlanggar2 ulser tuh...isk..isk..dah rasa cam org pelat pon ade ni...ulser ni dia xdelah sakit sgt cam sakit gigi ke apa tp its annoying expecially kalau ade makanan terlanggar ke...pastu berlaga ngan gigi ke...ouchhh...apa penyebab ulser ni ek...ade org kata sbb badan panas...betol ke?? nak kata badan i panas xde pon....jom kita tgk apa sbb2 ulser nih.....

**ANTARA SEBAB MOSABAB PENYAKIT ULSER NIH**
  • kecederaan yg berlaku di lapisan nipis mulut akibat tergigit, terkena makanan tajam atau air yg terlampau panas
  • daya menahan sakit yg lemah (i bukan dalam kategori ni tau sbb saya minum milo sihat n kuat ..hehehe)
  • tekanan / stress 
  • alahan kepada makanan contohnya nenas
  • pegambilan ubat (steroid)
 - uiks....xde plak mentioned sbb badan panas..kuikuikui..so cara2 nak ubat ulser ni camneh key :

**CARA2 NAK OBATT ULSER**
  • letak gel di tempat ulser..(gel yg famous BONJELA)
  • boleh letak ais di tempat kene utk melegakan sakit
  • minum air dengan banyak
  • letak garam pon boleh...ade berani?????  
camnih pon boleh jadik ke..isk.isk..sib baik Malaysia xde salji..
    balik nih nak try letak garam..biarlah pedih skit janji cepat baik...bercakap pon dah cam x  betul skrg nih...nak nak time dodoikan si Rizqi ..sbb time berdodoi bukak mulut je dah berlanggar ngan ulser..haru btol la....

    3 comments:

    LynnDa @ PeNg said...

    oooo aku selalu kena ulser sebab tergelincir masa berus gigi...
    tp ulser kat gusi depan lagi sakit wooo...tmpt bibir ko bergerak2 bila bercakap... bisaaaa...

    NichKhun said...

    hehehe ulser.. sangat saket kah ulser tu? tapi best kan sebab dia ase pedih2 hahaha.. adoyaii.. normal kah aku? =(

    TUKANG KATA said...

    saya tak selalu kene ulser,tp kalau sekali kene,adeyh..

    moga cepat sembuh kak n tq for the info..

    comel anak kak..

    :)

    Related Posts with Thumbnails
    Voting